Servis trapa

thule case-logic wynns konig kungs

baner gume

baner akumulator

baner lanci za sneg

Trap vozila (oslanjanje ili vešanje) je kompleksan sistem međusobno zavisnih delova čiji je zadatak da ublaži sile koje se preko točkova prenose na karoseriju i da obezbedi stabilnost vozila u svim uslovima vožnje. Istrošenost i oštećenje delova trapa direktno utiče na bezbednost vožnje tako da je neophodno redovno kontrolisati stanje i zameniti neispravne delove sistema oslanjanja (trapa). Prilikom kretanja vozila dolazi do oscilacija koje utiču na osnovne vučne karakteristike, stabilnost, udobnost i upravljivost. Sistem za oslanjanje smanjuje i prigušuje oscilacije, ublažava udare, daje stabilnost prilikom vožnje.

Delovi sistema oslanjanja su: mehanizam za vođenje točka (viljuške, kugle, silen blokovi, spone...) , elastični oslonci (opruge...), elementi za prigušenje oscilacija (amortizeri) i stabilizatori.

Centriranje - reglaža trapa

Podešenost geometrije trapa (poznatije kao centriranje odnosno reglaža trapa) je neophodna kako zbog vaše sigurnosti, udobnosti vožnje, tako i zbog trajnosti pneumatika. Podešavanjem trapa na fabričke predviđene mere postiže se stabilnost vozila i racionalna potrošnja guma kao i goriva.

Elastični oslonci imaju zadatak da prenesu vertikalne udarne sile sa točkova na karoseriju i da u najvećoj mogućoj meri ublaže ta opterećenja. Elastični oslonci mogu biti: lisnate, spiralne ili torzione opruge, gumeno-metalni elementi, hidraulične, pneumatske ili hidropneumatske opruge.

 

Trap automobila čine međusobno povezane komponente koje zajedno obezbeđuju sigurno upravljanje vozilom. Zamenom neispravnih delova obezbeđuje se sigurno ležanje i upravljanje vozilom i doprinosi manjem trošenju guma i ekonomičnijoj vožnji.

amortizeri zamena 00Amortizeri su jedan od vitalnih delova automobila sa stanovišta bezbedne vožnje. Služi da ublaže udarce i smanje vibracije nastale vožnjom po neravnom terenu. Ako vaši amortizeri pokazuju znake starenja ili je vaše vozilo nestabilno u krivinama, to može biti pouzdan znak da su amortizeri dotrajali i da ih je potrebno zameniti

Kompjuterska kontrola amortizera

Amortizeri služe da priguše vibracije nastale vožnjom po neravnom putu i da drže točkove na putu. Za bezbednu vožnju, neophodno je da amortizeri budu u besprekornom stanju. Dotrajali amortizeri utiču kako na nesigurnost u vožnji tako i na produžen trag kočenja i povećano habanje guma, delova trapa i upravljanja.

© 2010 Lav Auto. Sva prava zadržana.

Pretraga